понеделник, 20 април 2015 г.

Квас: Началото на нова история в кунята на Кали

Здравейте!
Рядко пиша тук, но все по-рядко ми остава време да приключенствам, снимам и разказвам в кухнята.
Седмица преди Велик ден, обаче моят съпруг заяви, че ще пости и иска хляб с квас. И аз, като една примерна домакиня, която изпълнява всички (почти) прищявки на домочадието, запретнах ръкави и си хванах квас. Но това беше лесната част! Едва третият опит за хляб беше напълно успешен! С четвъртата доза вече правих понички на фурна и кифли с шоколад. Много съм горда от себе си!
Следващият опит ще е с козунак, но след седмица-две, че още ни държат влага от празника.

И такааа.... как се хваща квас? Оказа се учудващо лесно! Изчетох много материал колко, къде с какво и как се прави. В крайна сметка в един буркан сложих 2сл пълнозърнесто бяло брашно и добавях по малко вода до получаване на лепкаво, полутечно тесто. Пробих няколко дупки с ножа на капачката и го оставих.
На другия ден, и в следващите 2-3 дни добавях по 1сл брашно и малко вода при нужда. Накрая буркана се напълни с мехурчета! А какъв приятен звук издаваше като го изсипвах в купата за месене! Ползвах 2/3ти от буркана, а останалото "подхраних" и оставих да се развива.

Освен количеството квас, другото ми беше на око. Водичка около 300мл, сол, малко захар, брашно..... и часове втасване и премесване!  Единственото по-специфично беше, че първо хубаво размих кваса във водата. Премесвах (завивах четирите страни и обръщах) често, на около 40 мин, за да усетя тестото и да вкарам въздух.

После се пече в силно загрята, на 220градуса, фурна за 20 мин и намлям на 160 градуса. Проверявам отвреме на време и като извадя от фурната го покривам с памучна кърпа докато изтине.

Прилагам малко снимков материал:
Първите успешни хлябчета.

Поничка с шоколад

Това хлебче така хубаво ми се "оплези"! Стана чудно! Четвърти опит за печене на хляб, който е и 100%успешен.

Кифлички от тестото на горното хлебче. Пълнежът е шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...