петък, 29 юли 2011 г.

Фантазия с малини и шоколад

Днес имах рожден ден. По този повод реших да направя една торта, която отдавна ми се върти в главата, но все не намира време да се реализира, дали защото 24 часа в денонощието не ми стигат, или поради липса на продукти - не е важно сега! Предупреждавам, че съм слаба във външния вид, но вкусът...... мммм! Дори и с липсващи продукти се получи невероятна! Ще я запиша така, както трябва да стане.

По начало исках тортата да е "Черно и червено" обаче като ми се получи този убийствено розово крем и цялата идея пропадна. Боята ме предаде този път.....

Блатът! Какво да кажа за него....Пандишпан с много какао!

8 яйца
1 1/2 чч захар
1 1/2 чч брашно
1 чч какао
Белтъците и захарта на твърд сняг. Жълтъците разбити ги добавям, като внимателно бъркам с телена бъркалка. Пресявам брашното и какаото и пак внимателно с бъркалката до хомогенна и гладка смес. Пека на 160 градуса.
Като извадя блата го покривам с фолио или кърпа, за да остане сочен и мек блатът. Като изстине го нарязвам.

За сиропирането на блатовете:
захарен сироп или сок от компот, а може и сок от малини ако имате
1/2 шоколад
3сл масло (маргарин)
Шоколадът и маслото се разтапят се на водна баня. Предварително напоявам с малко сироп или сок от копот, а после за разкош, поливам и с разстопения шоколад. Добре напоените блатове стават почти черни и много сладки.
(аз ползвах захарен сироп с какао в него и пак се получи добре)

Най-важната част от една торта е кремът! Дори с перфектни блатове и украса, ако кремът не те кара да полетиш..... тората се губи!
Моят крем.... пълна измислица и импровизация! Но се получи!
За основа ползвах обикновен крем нишесте с аромат на малина, приготвен с прясно мляко и захар. Добавих му малко есенция малина и.... червена сладкарска боя. Затова стана такова ужасяващо розово...... Отначало исках да сложа и няколко лъжици сладко от малини, но..... забравих (сраааам!!!)! Не успях да намеря пресни малини, а замръзените щяха да прецакат крема и това щеше да е моят компромис.... Нищо другият път!
За подсилване на вкусът добавих и една кофичка кисело мляко - предварително изцедено в домашни условия за 2-3 часа.
Добавих и 4 сл маргарин, и около 100 гр захар. Всичко това старателно разбърках с миксер.
Сложих малко желатин в съвсем малко вода, колкото да го покрие и го врътнах в микровълновата за 10 сек. Много бързо го изсипах в крема, като не спирах да бъркам с миксера.

Подредих тортата, измазах я и..... се сетих че съм забравила да наръся сушени червени плодове между блатовете...... Ако слагате предварително ги накиснете за около час във вода.

Отгоре тората е напръскана с шоколадова глазура, която обаче нещо не се получи.... Като я сипах върху тортата и крема скочи отгоре.... върви после ги оправяй! Затова замазах артистично положението и дори напръсках с малко пудра захар, разбъркана с вода за по-колоритен вид. Много колоритен.... няма що!

Може да е най-"забравената" и "каръшка" торта, може да е грозничка, може да е ... много неща, но без съмнение е мноооого вкусна!

1 коментар:

  1. страхотно, изглежда много вкусно, задължително ще я пробвам тази рецепта, много обичам торти с най-различни плодове, ни в най-строгата диета немога да им одолея, а да не си хапна, много мерси за споделянето на рецептата - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...