събота, 18 юни 2011 г.

От пластмасови бутилки става всичко

Днес, докато малкото ми момиче спи, започнах един нов проект. Първо трябва да направя достасериозна подготовка и след това ... да осъществя идеята си.
Става въпрос за колие. Но колие изцяло от рециклирани материали. Днес започнах да правя "мънистата", основите за цветчета и листенцата. Една друга част е вече готова, но нея ще я покажа с напълно завършеният проект.
Искам да споделя с вас, от какво правя горепосочените елементи.... От няколко седмици събирам всички пластмасови бутилки от бира и безалкохолно, които влизат у дома. Всяка част ще има своята роля, но днес използвах само "тялото" на бтилките. Отстраних гълото и дъното и оставих само гладката част, която е по-лесна за обработка.
 Първо да спомена какво ми е нужно: Свещ, ножица, пинсета, отвека и няколко пластмасови бутилки.
Нарязах бутилките (предварително махнах гърлото и дъното) на тънки и по-дебели ивици.
След това много внимателно навивах ивиците една по една и ги нагрявах на пламъка на свещта, като ги държах с пинсета. Внимавайте, защото елемента пари и може да се изгорите когато го пипате, а и ако нагреете по-дълго пламва в ръцете, но не гори спокойно, а започва да хвърчи на всички страни... като фоерверки. В зависимост от начина по който съм навила лентичките се получиха различни форми. Спирали направих като навих лентата на отверка, "рози" се получиха от много леко навити ленти, които загрях малко повече оот едната страна, отколкото от другата. Накрая направих и няколко листенца като изрязах необходимата форма и леко я обгорих отново на пламъка. Така хем се деформира леко, хем и ръбчетата станаха по-нежни и няма опастност да се нараним на тях.


Нарязах бутилките на тънки ивици.
Леко нагрях на пламъка на свещта.

И се получиха мъниста....

.... и разни други форми...

Ето и някои идеи за използването на пластмасовите бутилки:
  http://www.josepino.com/?craft_bottle_fish
  http://krokotak.com/2011/03/kak-se-pravyat-tsvetya-ot-plastmasovi-butilki/
  http://photo.qip.ru/users/daneel1/2849915/56757168/#breadcr
   http://picasaweb.google.com/arsouille108/HOWTOMAKEMAGICALBUTTERFLIES
  http://www.popantofi.com/2010/plastic-bottles-aleternative-use
  http://artandblog.com/artandblog/?p=1978


 И малко снимки от моят архив:

от бутилки вероНяма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...