четвъртък, 1 декември 2011 г.

Кексчета с пълнеж от карамелизирана тиква и орехи

Е това стана мноооого вкусно! Доста време трябва... за изпичане и изстиване на тиквата, но си заслужава!

Първо нарежете тиквата на маки парченца. Аз ги направих на топченца с една специална лъжичка. Напръсвате суровите тиквени парченца с вода, после ги овалвате в захар и ги слагате да се пекат. След като изстинат се прави светъл карамел и с него се заливат парченцата. Хубаво е тиквата да не е съвсем изпечена, за да стои стегната.

За тестото:
125 г масло
4 яйца
250мл прясно мляко
1 ч.л. ванилена есенция
3 ч.ч. брашно
2 ч.ч. фина кристална захар
1 бакпулвер
щипка сол
1 чл хлебна сода
орехи на вкус

Маслото се разтапя за 20 сек в микровълнова. Добавя се млякото и яйцата. Разбърква се добре. Добавят се захарта и ванилията и отново леко се разбърква. Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера, содата и солта. Добавят се при течните съставки и се разбърква до еднородна смес. Добавят се смлените или накълцани орехи и отново се разбърква.

Сместта се налива до 1/2 от формата. Пускат се парченцата покрити с охладен карамел тиква.Тогоре се слага по едно орехче и се слагат в загрята на 160 градуса фурна да се пекат около 20 мин или докато придобият златист цвят.

Надявам се да ви харесат!

2 коментара:

  1. Усещам оттук, че е вкусно:-)
    Тази комбинация ми е доста любима и със сигурност като опитам, ще се напъна да изчакам:-)
    Хубави почивни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Наистина е вкусно! Дори мисля това да са коледните ми подаръци.... тези кексчета, с хубави опаковки. Хем няма да ми отежни бюджета, хем остава вкусен спомен ;)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...