събота, 3 декември 2011 г.

Сарми, печени в тиква

Преди време разглеждах всякакви рецепти с тиква в нета. Направи ми впечатление, че тиквата често се ползва като гювеч. Затова реших да си направя експеримент..... Какво ли ще стане ако сложа сарми вътре? Ами... нищо не стана... същите си останаха, само се добави един лек, мек аромат на печена тиква. Зелевите листа не са толкова кисели, а леко сладки....
Общо всето разлика с печените или варени не намерих, освен една. Тези в тиквата изглеждат много ефектно, когато се сервират на масата ;))))


Рецептата всички я знаят, но все пак:
1 голяма кисела зелка
500гр кайма
1 чч ориз
1-2 глави лук
няколко скилидки чесън
настъргани моркови или..... тиква(около 100 гр настъргана тиква, но не повече)
чубрица, джоджен, черен пипер, сол, щипка джинджифил и др

Задушавам леко лукът, чесъна и тиквата. Добавям каймата и бъркам докато стане на "трохи". Свалям от огъня и добавям оризът и подправките и разбърквам добре. Подготвям листата и завивам сармите. Нареждам в тава, тенджера или в случая тиква, на която капака е отрязан, а семките са извадени. Доливам с вода и слагам да се пече/вари. В лучая с тиквата слагам капачето и го захващам с дървени шишове, които покривам със зеле, за да не изгорят.
Аз ползвах долната част на т.нар. цигулка, но голяма бяла тиква би била по-подходяща за голямо количество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...