вторник, 3 януари 2012 г.

За много години! И една торта



Честита Нова 2012 година! Да е мирна и честита!Късмет, успехи, щастие и много, много любов пожелавам на всички мои читатели!


Целия декември нямах време да седна да пиша тук. Аз украсата на къщата в последния момент си направих, пък за писане какво остава. Много съм несериозна, значи! Сега обаче мисля да компенсирам с една торта. А утре, ако успея, и с още няколко неща....



Тортата, вид няма, но е невероятно вкусна! Блат обикновен пандишпанов:
8 яйца -разделете белтъците от жълтъците
1 1/2 чч захар
1 1/2чч брашно
1/2чч какао

Белтъците се разбиват със захарта на твърд сняг. Добавят се предварително разбитите жълтъци и внимателно се разбърква. Добавят се пресетите брашно и какао.
След като се охлади се разрязва на две.

Кремът.... също обикновен:

1/2л мляко
1/2п желатин
2 жълтъка
1чч захар
3сл брашно или царевично нишесте

Кремът се вари и леко се охлажда.



Слагаме първият блат и го ограждаме с ринга на формата(моят се регулира) . леко сиропираме с компот или захарен сироп. Слагаме две лъжици крем и започваме да го "втриваме" в блата. Целта е да се размие границата между крема и блата и двата вкуса да се смесят добре. Повтаряме това още веднъж и после изливаме нужното количество крем. Слагаме горния блат. Напояваме леко и пак процедурата с размазването на 2 лъжици крем. Намазваме добре за да е красива погледната отгоре. Ако искате може и повече блатове да направите... процедурата е същата навсякъде, като накрая се намазва добре най-отгоре с останалия крем.

Аз я украсих със сметана. Направих къщичка от захарни бучки, лилава бяла мечка и снежен човек от фондан..... Елхичките-онези зелени неща....- също са от фондан. Всичко е бяло и после оцветено със сладкарски бои. Имаше и дядо Коледа, но стана прекалено тежък за тортето.


Под тортата ви представям коледният си подарък.... въртящ поднос! Много съм доволна!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...