петък, 10 август 2012 г.

Малинова торта

Да се върна малко към началната идея на блога..... Една невероятна торта се получи! Много съм доволна, а продуктите не са много.

Блата си е обикновен пандишпан с какао:
8 белтъка
8жълтъка
1 чч захар
2 чч брашно
1/2чч сладко какао на прах

Белтъците и захарта се разбиват на твърд сняг. Оттова зависи колко ще се надигне блата. Добавят се пазбитие жълтъци и внимателно се смесват със шпатула. После се добавят пресятото брашно и какао и отново внимателно се разбъркват. Блата се изпича и се оставя да изстине. И се разрязва.

Кремът е от ..... мляко с аромат на ванилия. В магазина имаше само кутии с прясно мляко, а тях не ги харесвам, затова взех една напитка с прясномляко и ванилов аромат. Добавих захар и  царевично нишесте и стана чудесен крем! Отделих половината, а в остналата част сложих малините.
Малините ги бях оставила в захар за една нощ за да си пуснат сок, с който да сиропирам горния блат. Оставих няколко малини за украса.
Разрез успях да снимам, когато половината торта вече е изядена.  А някакви по-артистични снимки нямаше как да направя, че хората докато я видят и ..... много малко остана от нея.....Блатовете не са перфектно еднакви, но пък чинията също не е гладка и по никакъв начин ме ми се получава някаква невероятно красива визия...

Блатът (вече разрязан на две) го вързах с ринга на формата и започнах да сиропирам. Използвах компот от дюли за долния блат. После сложих 1 сл крем и хубаво го втрих в бллата. Когато се пое напълно изсипах крема с малините. Сложих другия блат притиснах леко и започнах да го сиропирам с малиновият сок, а после и с какао, разтворено в топла вода. Намазах отново с крем отгоре и наредих малинките в средата. Оставих я за 24 часа в хладилника.

Накрая просто я намазх със сметана и поръсих с какао. Стана чудесна!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...