понеделник, 31 март 2014 г.

Козуначета с една ръка


 Да правилно ....... с една ръка! Лесни, бързи и много вкусни!






От около два месеца съм със счупена ръка. Много лошо счупване! Забраниха ми всичко: плетене( не че мога сега), шиене, готвене, дори и разходките трябваше да сведа до минимум докато се захванат едно за друго парченцата..... По цял ден лежа и гледам филми и сериали. Но засега операцията ми се разминава :) сега имам още около 2 критични седмици, в които трябва много да пазя ръката и да я раздвижвам постепенно.
И понеже не ме свърташе..... за тези почти два месеца мога да напиша книга " Готвене без трудности с една гипсирана ръка". И след всекидневните супички и манджички дойде и ред на нещо по-така...... засукано! С разлистването она дърветата, желанието ми да спретна някой козунак нарастваше. Но нали няма как да го измеся "измислих" тази рецепта.



продукти:
около 500гр брашно
1 ч.ч. прясно мляко/топла вода
1 пакетче суха мая
200 гр захар
125 г краве масло
2 яйца
1 жълтък за намазване

кората от 1 лимон/портокал
краве масло за намазване
захар за поръсване
брашно за разточване
Най-общо са това продуктите. Ако искате пълнеж, тогава стават повече.






  за пълнежа:
орехи
сушени смокини

тъмна кафява захар
50 мл ром
канела 
  
или

локум
стафиди

или

шипков мармалад

Начин на приготвяне:
В топлото мляко/вода се разтваря маята с 1сл брашно и 1сл захар и се оставя да шупне.




 Яйцата, маслото и захарта се изсипват в ......голямата тайна на рецептата....... купата на робота! Сложена е приставка за тесто.


Когато станат на гладък крем добавяме маята, портокаловата кора и започваме да добавяме по малко брашно.

От много неща зависи колко брашно ще ви трябва. Затова следете тестото. 
Слагате тестото в купа и покривате за да втаса. Ако го сложите близо до включената фурна (приготвях вечеря в нашата) втасването е много бързо.
 Изведете тестото върху набрашнен плот и леко премесете. Аз го оформих на малко порции и го пекох във форма за кексчета и чашки за крем карамел, предварително намазани с мазнина.


Намазване с разбит жълтък с малко олио и поръсваме/или не с кристална захар.






Печем и ядем! Става бързо, лесно и вкусно! Ако искате може да си добавите още есенции, когато добавяте портокаловата кора. Важно е да почета в умерена фурна с купичка гореща вода на дъното. Сложете ги в студена фурна за да втасат още веднъж, докато се загрее фурната.















































4 коментара:

  1. Прекрасен е козунака !И пухкав и на конци. Месенето на тестото в робот много ме впечатли .Аз нямам хлебопекарна машина ,но имам стар италиански робот .Искам да тествам твоя козунак ,много те моля да уточниш колко време месиш тестото и..твоите приставки за тесто ,какво представляват(при мен е метален нож).Благодаря ти предварително.Бързо оздравяване ти желая .
    Галя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Тестото го меся 10-15 мин, а може и по-малко (зависи от робота. Приставката ми е пластмасова, но то е според робота. Предполагам с всяка ще се получи!

      Изтриване
  2. Privet. Az gi napravux, obache nishto ne stana. Maqta shupna s 300 zara pod radiatora, posle pochto 3 chasa vtasvaxa pak do radiatora. Naduxa se vuv furnata, no nqma shupli, nit konci. Jiveq v UK I brashnoto moje da e vinovno...no se qde de;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен проблемът е бил маята. И на мен ми се е случвало и е много неприятно! Щом не се развие маята за 5-10 мин.... просто я изхвърлете и започнете отначало! Опитайте с мая, купена от друго място или поне друга марка. Пожелавам успех следващият път!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...