четвъртък, 4 септември 2014 г.

Бирени царевични хлебчета

Здравейте!
Днес ще ви предствя една рецепта, която с чиста съвест мога да нарека авторска.
Вчера забравих да пусна хляб във хлебопекарната и трябваше да измисля бърз заместител. Оказа се не толкова бърз, но пък вкусен!
Нещото, което прави тези хлебчета различние това, че за замесването съм използвала само...... БИРА! Сега чувам ужасените възгласи на голяма част от четящите! Сигурно ви изглежда светотатство да използвам кихлебарената течност за нещо, различно от пиене. Правя едно уточнение: у дома бира не се пие! Аз не обичам, а половинката не пие газирано. Та това беше една останала от гости бира, престояла около седмица в хладилника. Стана ми мъчно за нея! Как да я изхвърля?!?!?! Затова я вложих в нещо, което ще бъде оценено от всички и резултатаът ще е "М-м-м-м-м-м-мммммм....."!И така необходимите продукти са:
мая - пакетче суха или кубче свежа- каквато предпочитате
вода, колкото да се размие маята - на мен ми трябваше около 20мл вода, защото използвах суха мая. Мисля, че и в бира може да се разтвори, но не съм опитвала и немога да ви препоръчвам такова нещо.
1сл брашно
1чл захар

Всичко това се смесва добре. Получава се гъста каша, която се оставя да шупне. След като маята шупне, при нея се добавят:
400 мл бира (О!!! Ужас! Каква загуба на ценни ресурси!)
2 чл сол
1/2 чч мазнина (олио, маргарин, а най-добре ЗЕХТИН- това е мазнината, която прави хляба невероятно вкусен! Нищо друго неможе да му даде този аромат и вкус! Нищо!)
2 разбити яйца
брашно смес - бяло и царевично 50/50

Замесва се меко и еластично тесто и се оставя да втаса за 30мин до час (или докато удвои обема си). Плота се набрашняваи тестото се премесва нежно, все едно правите масаж на бебе. От това тесто аз получих 10 хлебчета. Но от вас зависи на колко части ще го разделите. Така... разделям на 10 топки и ги оставям за 10 мин да си починат. Всяка топчица в разточвам на правоъгълник - дългата старана е дължината на хлебчето, а късата е 2/3 от дългата. Намазвам с мазнина- съвсем тъничко, и навивам на рулце.
За второто втасване използвам техниката за френски хлебчета: набрашнена памучна кърпа, върху която се нареждат хлебчетата с гънки помежду им. Подреждам ги всички и ги оставям да втасат.
След това директно върху решетката на фурната слагам хартия за печене и подреждам хлебчетата. Намазвам ги със зехтин, в който съм настъргала малко чесън или е добавена 1 чл чесън на гранули. Пека с вентилатор, и купичка гореща вода на дъното на фурната, на 160 градуса.

Надявам се и на вас да ви харесат... и да не съжелявате за "похабената" бира!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...