вторник, 20 януари 2015 г.

Замъкът на Елза


Това "Замръзналото кралство" е голяма работа! Всички деца са луднали по него! И моята дъщеря не прави изключение..... Фен е на Елза още от рекламите. Научи наизуст английската версия, изгледа още 100-тина пъти и българската и .....вече и омръзна.
Това добре. Обаче все още иска всичко, което види с Ана и Елза и играчки, играчки, играчки.  Половината ни гардероб е с тях. Има 3 комплекта кукли. Има пъзели, чанти, шапка Елза и каквото се сетите.
Върха дойде преди Коледа, когато в брошурата на един магазин се появи замакът на Елза!!!! "ООООООО МАМООООО! Замакът! Искам да ми го донесе Дядо Коледаааааа! Моляяяяя!" Като погледнах цената и ми се прииска Дядо ви Коледа да си счупи шейната и да изпусне нашият комин!


Една седмица преди празника се говореше само за това: ЗАМЪК! Как сега да обясня, че това нещо е много скъпо, пък и нали вече е написала и изпратила писмото..... Не! Той щял да разбере и да и донесе И замък. Значи ..... не да се откаже от другите неща, а просто си го добавя в списъка.
Един ден слязохме до мазето да търсим нещо и попаднахме на един кашон от ваза. Висок, квадратен.... идеален! Разрових малко кутийките, които си отделям у дома и излязоха още няколко подходящи.
На сутринта на Коледа малкото ми момиче намери под елхата няколко подаръка и ..... писмо. От кой мислите е писмото??? От въпросния Дядо. Струпал купчина кашони, няколко боички, ножички, тиксо, лепило, вестници и...... поръчал едно малко дете да си направи замък самичко, защото джуджетата вече били във ваканция, а Дядото искал всички деца да си получат най-желаните подаръци!

Това е всичко необходимо: лепило Ц200,хартиено тиксо, вестници, няколко картонени кутии, макетен скалпел и ножица
Седнахме двете с нея и започнахме. Направихме прозорци и врати. Изрязахме странични отвори за двете "крила" на замъка. Изградихме вътрешно стълбище. Направихме и монтирахме терасата и кулата на Елза. Всички части прикрепихме с хартиено тиксо и след това облепихме добре с парчета вестници и лепило Ц200. Боядисахме всичко в синьо. Добавихме малко бяло. залепихме мнооооого снежинки и изрисувахме бури. Накрая намерих една малка плоскост и една хартия, с която се опаковат чупливи предмети (една такава като гумирана, мека .... вместо фолиото с мехурчета се ползва) останала от някъде. Залепихме замъкът за плоскостта и сложихме въпросната хартия като сняг отпред. Чуден замък стана! Цялата ваканция се занимавахме с него, но пък резултата си заслужаваше! И детето е щастливо и научи това-онова и аз спестих една добра сума. И всички са доволни...... Е сега замъкът има същата съдба както и всяка друга играчка - забравен и изоставен!
Разгледайте снимките, които направих по време на нашата работа. И ако имате време и желание направете такива замъци и за вашите деца! Нашият е на Елза, но вие можете да направите с рицари, кулата на Рапунцел (която  всъщност започнахме да правим и ние) или..... каквото ви хрумне!  Преживяването е страхотно!

Снимките са малко разбъркани и не обхващат всички моменти от работата, но с 5 годишен помощник.... така се получава! А и съм забравила как се борави с Блогър-а май?!?

 Цена на проекта около 10 лв (кутийка синя акрилна боя - 6 лв, хартиено тиксо- 2лв, лепило Ц200-1.50, стари вестници, картонени кутии и мнооооого фантазия!)Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...