вторник, 12 април 2011 г.

Боядисване на яйца - техники

 Преди няколко години, след подробен оглед в интернет и по мои спомени и скромен опит, събрах една хубава купчинка техники за боядисване на яйца за потребителите на любимият ми форум! Сега ще ги споделя и тук и ще обогатявам с новите открити такива:


1. с памук или със салфетка;
2. в боите капвам няколко капки олио и така яйцето се топи в различни цветове;
3. някои яйца се слагат в чорапче с листо от някаква зеления и отново се слага в боята;
4. с кристали (спазвайте упътването);
5. рисувани с восък;
6. с люспи от лук, кори от млади орехи, коприва....
Лук: във водата за варене на яйцата поставяме листа от лук, добивайки различни нюанси на жълтия цвят, първото оцветяване.
Орех: варят се 30 минути сухи листа от дюли. Тук яйцата се обагрят в жълто. Жълто-кафяви оттенъци получаваме и от сушени орехови листа, а зелен цвят - от листата на коприва.
Коприва: шепа или две шепи прясна коприва се попарва във вряла вода. Поставени, яйцата се боядисват в приятно резедав цвят.
Боровинки: варените яйца заедно със сушени черни боровинки стават лилави.
Липа: липовият цвят се вари 25-30 минути, в получената течност потапяме яйцата, които се оцветяват в хубав бежов цвят и приемат част от аромата на листата. Колкото повече престоят растителните материали в разтвора, толкова по-наситени са цветовете.
7. с ориз
в кофичка от кисело мляко слагам малко ориз и върху него капвам от боите. пускам яйцето вътре и го захлупвам с капачка от буркан. разтърсвам добре, като внимавам да не счупя яйцата и като го извадя го слагам да изсъхне след това се отделя полепналия ориз.
8. с алуминиево фолио
намачква се парче фолио, разпъва се
и на няколко места се слагат различни цветове боя.
яйцето се завива с него и се оставя за 10 минути.
след което се развива и се оставя да изсъхне добре.                                
9. с найлон с мехурчета

върху парче от найлона се нанася боя.
яйцето се завива с него и се оставя няколко минути
за да поеме боята .                                                                                                             


10. с "назъбен" картон (обикновено може да се намери в кашоните. между двата гладки пласта.)
лента с ширина най-много 5 см от картона се намазва с боя и в него се завива яйцето. за това не съм много сигурна дали ще се получи. вероятността боята да попие в картона и да не оцвети яйцето е голяма!
11. с канап
яйцето се завързва с канап или друга тъкан и се пуска в боята. след като се отстрани канапа остава на ивици.

12. с тишу или оризова хартия
върху парче найлон или домакинско фолио се нареждат цветни парчета тишу. намокрят се и в тях се завива яйцето. след няколко минути е готово.


с малко парче оризова хартия се покрива яйцето . върху хартията с боя за яйца се рисува желаната фигура и се оставя за няколко минути.



от тук

13. с домакинска гъба
гъбата се реже на няколко парчета с различна големина.
малко от боята на прах се размива с няколко лъжици вода. да стане като кашичка или просто по-наситена като цвят, за по-лесно нанасяне.
с мокрите парченца от гъбата се взима по малко боя. с хартиена салфетка леко се отстранява боята, която е в повече. нанася се върху яйцето с потупване. ако нансяте повече от един цвят изчакайте вече нанесения да изсъхне малко за да не се разтекът.
това може да се приложи върху вече боядисани в един цвят яйца.

14. с олио (няколко супени лъжици олио в разтворената боя правят яйцата на "петна")
15. с желатин

Разтваря се едно пакетче желатин в малка купичка. Боичките ба прах се изсипват в подходящи съдове и се размиват с няколко лъжици вода. Потапяме свареното яйце в разтворения желатин, оставя се да се отцеди и после с пръсти или клечка се взима от боичките и се рисува по яйцето с различните цветове. Когато се изрисуват се оставят да съхнат върху дъска или найлон.

друг вариант:Разтваря се желатин – да стане гъста каша.
Сварените и охладени яйца се намазват с четка с желатина. След това с друга четчица се нанасят фигурки, като четката се топи в неразтворени бои за великденски яйца.
Получават се фантастични фигури.



16. със стипца: ако в боята се прибави парче стипца, яйцата се покриват със скреж или слана.
Те, обаче, не трябва да се мажат с мазнина след боядисването.




17. С люспи от лук. Яйцата стават страшно красиви. Ползват се сурови яйца,защото по време на боядисването те се сваряват. Подготвят се предварително по следния начин: всяко яйце се завързва стегнато в парче от дамски тънък чорапогащник като преди това яйцето се обвива в люспа от кромид червен лук. Използват се само най-горните и най-тъмни люспи. Не е нужно люспата да покрива цялото яйце. Трябва добре да се опъне чорапогащника и да се завърже стегнато. Така приготвените яйца се варят колкото е нужно (10-12 мин.). Вадят се от водата и без да се маха чорапогащника се оставят да поизстинат малко. След това се потапят в боя с цвят по желание и след като яйцето постои 5-7 мин се вади и се оставя да се оцеди добре. Тогава се маха внимателно чорапогащника и люспите от лук и след като яйцето изстине напълно се полира. Получават се много красиви мраморни шарки. Ако яйцата просто се сварят във вода в която има люспи от лук,то тогава се получават яйца в жълто-оранжев цвят.


1 коментар:

  1. Страхотни идеи! Записвам си да се възползвам непременно от тях :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...