понеделник, 1 август 2011 г.

Френски сладкиш с круши

Хладилника ми е пълен с круши! Сладки, сочно, прекрасни, но..... не успяваме да им се насладим! Загниват и ги изхвърлям.... и за да не ги сполети всички тази беда, се разтърсих за подходяща рецепта за сладкиш. В  bg-mamma  попаднах на рецептата на   natalyna за Френски сладкиш с круши   Стана невероятен!!!! Копирам я дословно, защото на мен този форум трудно ми се зарежда, а така ще ми е винаги под ръка. Възхитена съм от вкуса и единствената причина още да има от този сладкиш у домае, е че... съм сама с малката, а двете трудно ще се справим с цяла тава....

С вкусна карамелена коричка



Продукти за около 6 човека - размер на тавичката(формата) 22 см:

3 - 4 добре узрели средно големи круши
150 г. брашно
100 г. захар
2 яйца
100 мл прясно мляко
3 с.л. олио
1/2 бакпулвер
щипка сол

Заливка:
80 масло
1 яйце
3 с.л захар

Приготвяне:

Пуснете фурната да се загрява на 180°C при обикновена фурна или  160°C при фурна с вентилатор.

Махнете семките на крушите, обелете ги и ги нарежете на филийки.

С миксер разбийте двете яйца с щипка сол и прибавяйте по малко захарта. Бийте до побеляване и утрояване обема на сместа. Отделно смесете брашното с бакпулвера и прибавете към яйцата. Най-накрая по малко прибавяйте и млякото смесено с олиото.

Пригответе си форма за торта или малка тавичка и изрежете за дъното кръг от хартия за печене(за по-лесното отлепяне от дъното). Страните на формата намажете с масло.

Изсипете половината тесто във формата и разстелете добре.
Наредете нарязаните круши, така, че да се запълни формата и залейте отгоре с останалото тесто. Сложете във фурната и печете 30 мин на показаните по-горе градуси.

Към края на печенето си направете заливката:
Оставете маслото да се разтопи на много слаб котлон, прибавете към него захарта и разбитото яйце и при непрестанно бъркане с тел оставете захарта да се разтопи напълно(целта не е карамелизация Naughty) - получава се нещо като жълт сироп.
След като изминат 30 мин. от запичането на сладкиша, извадете го, залейте го със заливката и леко надупчете с вилица, шишче или нож на няколко места за да попие заливката по-добре. Отново го върнете във фурната и печете още 20 мин.

Накрая го извадете и оставете да изстине във формата. Поръсете с пудра захар и поднасяйте полят с карамел! :chef:
Вярвайте ми - ще свърши много бързо!

1 коментар:

  1. Много сполучлива рецепта, преди малко я направих, и аз като авторката имам круши и то доста, от село ми ги носят :) Понеже аз нямам толкова малка тава го направих в по-голяма и удвоих продуктите, стана страхотно. Опитайте и вие:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...