неделя, 6 февруари 2011 г.

Милинки

Необходими продукти:
1/2 кубче мая ( 1 пакетче суха мая) - разтваря се в 1чч топла вода с 1-2 сл брашно и 1 чл захар
200 мл топла вода, но не гореща
2 сл олио или 30 гр разтопено масло
щипка сол
брашно - около 500 гр

Маята се разтваря докато шупне (сухата също). Брашното се пресява в подходящ съд, добавя се малко сол и в него се прави кладенче. Вътре се изсипва шупналата мая, водата и мазнината и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса около 1/2 часа покрито с кърпа. След това се омесва отново съвсем леко, за да не се нарушат шупличките.
Подгответе си един съд с малко олио в него. Намазнявате пръстите си и оформяте малки топчета от тестото - колкото орех. Може във всяко да се овие по малко ситенце. Топчетата се нареждат в тава, но не много плътно.

За заливката аз ползвах 2 яйца, 300 гр сирене, 1/3 чч топла вода, 1/2 пакетче разтопено масло. Всичко се смесва добре и милинките се заливат. Сега като се замисля, можех водата да я заменя с газирана вода или лимонада.  За заливка може да се ползва и само 1 пакетче разтопено масло + 1 голямо яйце + 2-3 сл брашно и евентуално чубрица или друга суха подправка, която харесвате.

Пекът се в загрята фурна.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...