четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Фунийки

Открих перфектната рецепта! След дъъълго търсене и няколко проби, най-после успях!
Това са едни от любимите ми дребни сладки. Вече бях загубила надежда, че ще открия точната рецепта за приготвянето им в домашни условия. Веднъж бяха станали като ...... ами, ако бях хвърлила една към някого щях да го убия, или поне да му нанеса сериозни поражения! Друг път тестото ми се прецака нещо и стана много ронливо. При следващия опит крема е беше това, което трябва и оттам се прецака цялата работа..... и днес, тоест вчера, успях! Перфектното тесто, перфектния крем....... невероятна комбинация!
За тестото:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кис. мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио
ванилия
брашно - колкото поеме за да се разточи тънка кора.

За крема:
900 мл. прясно мляко
4 жълтъка
6 с.л. брашно
1 ч.ч. захар
1 с.л. краве масло
1 ванилия
Продуктите за тестото се разбиват последователно, оформя се тесто и се оставя за малко да почине.
През това време приготвяме крема, като жълтъците разбиваме със захарта, добавяме малко топла вода и после брашното. Получава се гъста каша. Млякото се слага на котлона да заври и в него разбъркваме яйчено-брашнената смес внимателно, добавяме маслото и ванилията и бъркаме, докато се сгъсти малко. Кремът се оставя да изстине напълно.
От фолио оформяме фунийки. Разточваме тестото и го режем на лентички около 2 см широки. Оформяме фунийките, като увиваме ленти тесто около фолиото. Печем на 180 градуса. По желание при печене се намазват с жълтък за блясък.
След като се изпекат фунийките, изваждат се и се оставя да изстинат, след което се маха фолиото отвътре. Пълнят се с изстиналия крем, а краищата се топят по желание в смлени орехи, шоколадови пръчици или разтопен шоколад. Разтопен шоколад може да се капне и вътре във фунийките преди слагането на крема.


източник:  http://www.gastronom.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...