сряда, 23 февруари 2011 г.

Вкусна питка

Обичам да меся. Обичам да усещам брашното между пръстите си. Обичам ръцете ми да са целите в лепкаво тесто..... Да! Обичам да меся! За жалост покрай малкото ми зверче все по-рядко ми остава време да заровя ръце в чувала с брашното и да заприличам на гейша.... цлата покрита с бялата мека пудра преди да се превърне в гъвкаво тесто.
Имам си нещо любимо, което правя почти винаги когато имам време. Това е една ужасно вкусна питка, станала любима на всички у дома.

Необходими са ви:
кубче мая - желатено е да не е суха... става по-вкусно - разтворена в чаша топла вода с малко захар и брашно
4 яйца
250 мл лимонада или газирана вода
2 големи супени лъжици масло - около 50 гр
сол
брашно около 1 1/2 - 2 кг

Брашното се пресява в подходящ съд и в средата се прави кладенче. В кладенчето се слагат яйцата, маслото, солта и лимонадата. Добавя се шупналата мая. Меси се меко, гладко тесто. От него се разточва кора с дебелина около 1/2 см. Намазва се обилно с олио или масло и се навива на руло. Рулото се нарязва на парчета дебели около 10 см и се нареждат в тавичка, така че "охлювчето". Слага се в студена фурна. Първоначално се включва на около 120 градуса. Когато тестото удвои обема си температурата се увеличава на 180 и се пече докато придобие красив розово-златист цвят. Когато се извади от фурната се намазва с масло и се покрива с кърпа. След 15 мин е вече готова з аконсумация. Поднася се със сирене и шарена сол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...