събота, 28 май 2011 г.

Мъфини с ягоди и череши


 200 гр масло или маргарин
150 гр захар
есенция ванилия, лмон и ром по няколко капки
1 сл ягодов ликьор (рецептата за бърз такъв в  края на публикацията)
4 яйца
270 гр брашно
 1чл бакпулвер

 Маслото, захарта, шипка сол, есенциите и ликьорът се разбиват с миксер на гладък крем. Едно по едно се добавят яйцата , като се бърка непрекъснато. добавя се брашното, пресято с бакпулвера. В гнездата на тавичката се слагат хартиени формички и се пълнят на 2/3.
Ягодите и черешите са предварително измити и подсушени. Вадят се костилките на черешите, като се внимава дръжките да останат. Дръжката на черешите се завива с фолио (снимките надолу).
Прави се смес от 2 сл пудра захар и 1 сл брашно, или се ползва само брашно, и плодовете се овалват добре. Във всяка формичка се "забучва" по едно или няколко плодчета.
Пекът се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 мин.



#Бърз плодов ликьор:
3сл слаба ракия или друг алкохол без специфичен вкус ( водка например)
1 сл захар
5 намачкани ягоди
Всичко се смесва и се слага да ври на котлона за няколко минути. След охлаждане може да му се добави съответния плодов аромат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...