понеделник, 30 май 2011 г.

"Маскирана" мусака

До днес дъщеря ми отказваше категорично да яде леща. Преди няколко дни обаче гледах едно кулинарно предаване, където маскираха лещата във вкусни кексчета. Това ми даде идеята за моята "маскирана" мусака. Така малката изяде две парчета!
Накрая ще побликувам и оригиналната рецепта, която в крайна сметка няма много общо с това, което се получи...


Необходими са ни:
300 гр сварена леща
100 гр грах или зелен фасул (аз имах един едър маринован боб и сложих него)
1 настърган картоф
няколко пиперки - печени или сурови
домат
глава стар или няколко стръка пресен лук
сирене или кашкавал
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
подправки на вкус (аз използвах: чере пипер, куркума, джоджен, сол, кимион)

Лещата, грахът, картофа, лукът, пиперките, доматът и сиренето се смесват в купа. Добавят се яйцата и млякото и внимателно се разбърква. Подправя се на вкус и се изсипва в тавичка. Отгоре се наръсва обилно със сирене (кашкавал) и се пече.




Оригиналната рецепта:
300 гр. леща
100 гр грах
1 глава лук
сол
2 яйца
50 мл. течна сметана
30 гр. настърган кашкавал

Лещата се накисва за 8 часа в съд с вода. След това се прецежда и се слага в тенджера с вода. Ври на тих огън, докато зърната омекнат. Лещата се оставя да се отцеди.
В купа се разбиват яйцата със сметаната и настъргания кашкавал. Добавя се и лещата, грахът и лукът подправя се със сол. Сместа се слага във форма за мъфини. Накрая мъфините се поръсват с малко кашкавал. Пече се в умерена фурна 25 минути. 


Utilisima

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...