понеделник, 30 май 2011 г.

Царевични хапки

От известно време гледам няколко ТВ предавания посветени на детското хранене. Направи ми впечатление разнообразието от рецепти за нашенския качамак и за ястия със спанак. Много наблягат на тези две неща. У дома качамак не се яде и дълго пропусках тези рецепти покрай ушите си до днес. Купих царевично брашно и направих хапчици за малката. Тя остана възхитена! Изяде няколко триъгълничета с такъв апетит, че чак и  аз ги опитах.... На вкус мога да кажа че се приближават ди царевичните пръчици  влъскави пакетчета, но нямат грам Е-та ;)
Опечени на грил тигана придобиват и една чудесна коричка..... Ето ги в няколко скромни снимки:
За тези триъгълничета са необходими:
200 гр царевично брашно
250 мл вода
50 гр сирене
по желание може да се добави шунка, кашкавал, по-сухи зеленчуци (тиква, морков, тиквичка....) и каквото се сетите още.

Водата и брашното се варят докато започнат да се отлепят от стените на съда. Добавя се сиренето или друг вид "плънка" и се бърка още малко за да се разпредели равномерно добавката. В тава се постила прозрачно фолио или кухненска хартия. Полученото тесто се разстила в тавата на лист с дебелина около 1 см. Оставя се за 30 мин в хладилник за да се охлади и стегне. След като се извади се нарязва на формички ( квадрати, триъгълници, с форми за сладки....) и се поставя върху добре загрята и намазана с мазнина скара ( грил тиган, тефлонов тиган) докато се получат чертички или хрупкава червена коричка.

Аз мисля да ги затворя във вакуумни торбички и да ги взимам когато отиваме на разходка. Така винаги ще имам нещо хранително под ръка за спешни случаи, без да се налага да купувам всевъзможни боклуци по пътя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...